Bullterrier

Historia om rasen

Bullterrier kommer ursprungligen från England och avlades fram under 1800-talet, då i syfte att strida mot tjurar och andra hundar. Denna gamla typ av Bullterrier kom att kallas för Bull and Terrierdog efter blandning av terriers. Efter att senare även korsa Bull and Terrierdog med bl a Dalmatiner och Old English White treeier så fick vi fram dagens Bullterrier. En av anledningarna till att den korsades med dalmatiner var att man ville få fram en helvit hund som var både smidig och stark. 1887 godkändes Bullterrierni England av Engelska kennelklubben. Till Sverige kom inte rasen förrän på 1930-talet. Bullterrier finns i två storlekar: Bullterrier och Miniatyr Bullterrier.

Temperament

Bullterriern har ett jämt temperament och är mycket läraktig (men går gärna sin egen väg). En Bullterrier är inte en hund som fruktar någon annan hund, den har ett omättligt självförtroende och bestämda åsikter, envis med andra ord. Bullterriern är (om den får rätt uppfostran) mycket stabil och kärvänligt inställd till människor. Den är barnens trofastaste och tålmodige kamrat om den lärt sig att umgås med barn på rätt sätt. En Bullterrier ställer höga krav på sin ägare då den många gånger är orubblig i sin vilja. Som de flesta hundar av annan ras så mår den bäst av en blandning av disciplin och kärlek.
Bullterriern hittar gärna på olika egna aktiviteter eller upptåg (beroende på hur man ser på det) för att roa sig själv. Låt den gärna träffa andra hundar för att lära sig att umgås men tillåt den aldrig att börja slåss! Trots rasens historia som hundarnas "gladiator" är Bullterrier nuförtiden en trevlig och tillgiven sällskapshund.

 

Kort rasbeskrivning

En Bullterrier ska vara kraftigt byggd, muskulös, symetrisk och rörlig. Den ska ha ett intressant, bestämt och intelligent uttryck. Huvudet skall vara långt, kraftigt och djupt ända ut till nosspetsen, men inte oädelt. Karakterisktiskt är den konvexa nosryggen och det äggformade huvudet. Hjässan skall vara nästan plan från öra till öra. Ögonen skall vara smala, snedställda och trekantiga, djupt liggande, svarta eller så mörkbruna att de verkar vara nästan svarta. Blå eller delvis blå ögon är inte önskvärt. Öronen skall vara små, tunna och placerade tätt intill varandra. Hunden skall kunna hålla dem stelt upprättstående, varvid de ska peka rakt uppåt. Kroppen skall vara rundad med tydligt välvd bröstkorg och stort djup från manke till bröst så att det senare är närmare marken än buken. Ryggen är kort och stark med plan överlinje bakom manken och en lätt välvning över ett brett och muskulöst ländparti. Bröstet skall framifrån sett vara brett.
En Bullterrier har runda och kompakta tassar med väl välvda tår. Svansen skall vara kort (men ej kuperad), lågt ansatt och horisontellt buren. Den skall vara tjock vid roten och smalna till en en tunn spets. Pälsen skall vara kort åtliggande, jämn och hård att ta på samt ha vacker glans. Huden skall överallt vara stramt åtliggande. Mjuk underull får förekomma vintertid. Färg: Vita hundar skall ha rent vit päls. Hudpigmentering och tecken på huvudet är inget fel. Hos färgade hundar skall färgen dominera över det vita; om alla övriga detaljer är lika föredras tigrerat. Svart, brindle, röd, fawn och trefärgat kan accepteras. Färgade stänk i en vit päls är inte önskvärt. Blå färg och leverfärg är absolut inte önskvärt. Mankhöjd och vikt finns ej angivna för Bullterrier men hunden ska ge intryck av att ha maximal substans för sin storlek samt tydlig könsprägel. Endast storleken skiljer Bullterrier från Miniatyr Bullterrier.


Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS